Vier uw feesten – boekpresentatie

(eerder verschenen op Puurvandaag.nl)

Een schrijfster die in de avond haar boek zal presenteren, leeft daar de hele dag in volkomen harmonie naar toe. Ze beneemt haar ‒ reeds lang voorbereide ‒ toespraak door, zweeft ontspannen door het mooie en opgeruimde huis en trekt rustig haar feestkleren aan. Daarna vertrekt ze in de avondzon naar de locatie, waar alles gereed staat, en zij de gasten met een serene glimlach verwelkomt.

Mooi idee hè? Maar zo gaat het niet. Een beetje gemeen om dit idee als een zeepbel lek te prikken, dus lees vooral niet verder als je er in wilt blijven geloven.

Signeren na afloop
Samen met uitgever Mirjam van der Vegt

Loslaten

Eerst wilde ik geen presentatie houden. Anderen haalden me over, en vooral ‘Vier uw feesten’, een bijbeltekst die ik graag citeer, achtervolgde me. ’s Morgens werk ik nog een heel gewoon to-do-listje af: mails beantwoorden, keuken opruimen, was opvouwen. Ik breek eigenhandig alle chocola voor vanavond. De volwassen kinderen hebben hun eigen programma. De oudste zit de hele dag in vergaderingen met zijn studentenbestuur en zal straks om half 8 arriveren op het station. Ook strak in het pak trouwens, dat wel. De jongste is in huis: zij zal rond lunchtijd worden opgehaald voor haar rijexamen. Ik voel me verre van ontspannen, al doe ik alsof. Als ze eenmaal is opgehaald, kan ik er ook niets meer aan doen. Ik herinner me de belangrijkste tekst van mijn boek: Loslaten is anders vasthouden, in open handen, vertrouwend op Gods handen die je kind dragen. Weer een kans om waarheid in praktijk te brengen!

Dan focus ik op wat ik zal gaan zeggen die avond, over het schrijfproces en over het thema Leeg Nest. De inhoud is me bekend, eigenlijk ben ik zo klaar. Pas als dochter weer thuiskomt en haar duim opsteekt, voel ik me opgelucht en ontspannen. Ze is geslaagd! Nu kunnen we vanavond een feestje vieren, met alle leuke mensen die komen.

Door de stromende regen vertrekken we naar de boekhandel. Ik zie de buurvrouw voor het raam en wenk haar: stap maar in. Gezellig rommelig arriveren we, toch wel een beetje nat, geen parkeerplaats voor de deur en hé, er zijn al gasten? Ik wilde de eerste zijn. Nog niet alles staat klaar, sommigen hadden wat onduidelijkheid over de aanvangstijd, en is die rolbanner niet afgeleverd?

Vreugde

Natuurlijk vertel ik, als ik mijn kinderen naar voren vraag: vandaag geslaagd voor rij-examen, allebei hebben ze deze week hun Bachelor gehaald. Verdriet dragen we samen, ook vreugde mag gedeeld worden!

Het was niet perfect. Maar het was gezellig, feestelijk en heel relaxed. Zoveel mensen die de moeite hadden genomen om te komen: anderhalf uur met de auto of tien minuten door de regen fietsen. Prachtige woorden van mijn uitgever en van mijn kinderen. Mijn stem die nét het einde haalde van de woorden aan onze kinderen, voordat zij van ontroering te veel gingen trillen. Publiek dat meeleefde en meedeed. Bedankt allemaal, het was een heerlijke avond.

Vier uw feesten!