Wandelen sinds lockdown

Natuurlijk ben ik een groot voorstander van meer wandelen tijdens de lockdown. Wandelen is gezond voor lichaam en geest, werkt probleemoplossend en is mindful. Het is goed dat nu meer mensen dat ontdekken. Waar ik me echter aan stoor is het gedrag van deze ‘nieuwe wandelaars’. Dat er overal zakdoekjes in het bos liggen en mondkapjes in de natuur belanden: ja, daar vind ik wat van. Voordat ik nu publiekelijk van leer trek, zoek ik de nuance en de mildheid.

Niet alle mensen waren gewend aan in de natuur zijn. Ze waren gewend naar een attractiepark te gaan, waar elke honderd meter een prullenbak staat. Ze waren gewend aan gebieden waar je mag lopen waar je wilt, tenzij er een hek of rood lint staat. Dat is geen gezond leven in mijn idee, maar iedereen is anders en is in een andere context geplaatst. Dus gegeven deze context, aangenomen dat dit klopt, is er een stukje educatie of zo je wilt opvoeding nodig.

Bij deze dan.

  • Als je zo nodig je plasje moet afvegen met een zakdoekje, neem dat dan mee en gooi het in een prullenbak zodra je er een tegenkomt.
  • Dat geldt trouwens voor al het afval. Weet je hoe lang het duurt om wegwerpbekers (karton minimaal een jaar), mondkapjes (vrijwel onafbreekbaar), kauwgom (20-25 jaar) en zelfs bananenschillen (een jaar) af te breken?
  • Wandel op de paden, tenzij er uitdrukkelijk ‘allemansrecht’ geldt. Dat is bijna nergens in Nederland, behalve op Terschelling voor zover ik weet.
  • Bij klompenpaden die over een weiland gaan: blijf aan de randen. Steek niet schuin over, respecteer dat je te gast bent op boerenland. Schuin oversteken is natuurlijk korter, maar als je de kortste weg wilde had je ook thuis kunnen blijven toch? 😉
  • Wandelaars groeten elkaar onderweg. Eventueel wissel je een praatje uit over de route, de kilometers en het weer. Passeer niet zwijgend, we zijn niet in de stad!
  • Loop je door een dorp, groet dan iedereen, niet alleen medewandelaars. Dus ook iemand die z’n hond uitlaat.

Zo, dat was mijn ventilatiemoment. 🙂

Laten we het met elkaar mooi houden. Veel wandelplezier!